Skip to content Skip to footer

Transcribe Bentham

Транскрипција на Бентам е наградувана партиципативна иницијатива, која се базира на проектот Бентам на Универзитетскиот колеџ во Лондон. Неговата цел е да ја вклучи јавноста во онлајн транскрипција на оригинални и непроучени ракописни трудови напишани од Џереми Бентам (1748-1832), големиот филозоф и реформатор. Волонтерите читаат од ракописот на Бентам и потоа го копираат во „кутијата“ за транскрипција. Тие досега имаат препишано повеќе од 22.000 страници од ракописите на Бентам. Преписите направени од страна на волонтерите се користат во публикување на изданието на Собраните дела на Џереми Бентам, што е дефинитивна референтна точка за сите научници заинтересирани за идеите на Бентам.

Вид на практика/Студија на случај Проект на Универзитетскиот колеџ во Лондон
Година на спроведување 2010 – денес
Јазик англиски
Цел општа јавност

 

About Us | UCL Transcribe Bentham

Дискусија (0)

Сè уште нема коментари за овој документ.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *