Skip to content Skip to footer

Snapshot Stebbins

САД’s Docs Snapshot Stebbins

Природниот резерват Stebbins Cold Canyon собира фотографии од дивиот свет преку камери со сензор за движење. Учесниците во краудсорсингот помагаат да се најде и да се идентификува нивниот локален див свет. Овие податоци се собираат за да се информира резервниот персонал за видовите животни што ги зафаќаат резерватите, зачестеноста и времето на нивното присуство и нивната просторна распространетост низ резерватот. Овие податоци, исто така, ќе се користат заедно со информации за бројачот на патеки во обид да се одреди просторната распространетост и движењето на дивиот свет бидејќи тоа е под влијание на големиот борј на посетители.

Покрај информирањето на менаџерите и јавноста за движењето и присуството на дивиот свет, создавањето засолниште за дивиот свет во близина на патеките за пешачење може да биде идно размислување за управување за да се ублажат негативните влијанија од јавната употреба. Проектот е студија на случај за да инспирира краудсорсинг на снимки во различни секојдневни полиња на интерес.

Вид на практика/Студија на случај истражувачи биолози, Универзитетот во Калифорнија
Година на спроведување во тек
Јазик англиски
Цел општата јавност и научниците

 

https://www.zooniverse.org/projects/stebbinscameratraps/snapshot-stebbins

Discussion (0)

There are no comments for this doc yet.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

  • Default
  • Dark