Skip to content Skip to footer

Foclóir Stairiúil na Gaeilge

Документи на Ирска Foclóir Stairiúil na Gaeilge

Foclóir Stairiúil na Gaeilge е истражувачки проект на Кралската ирска академија, со задача да изработи речник на современ ирски јазик (c1600 – 2000) заснован на историски принципи и извлечен од пишани и усни извори од тој период.

Изработката на историскиот речник за современиот јазик е цел на политиката на ирската влада во однос на нејзината стратегија за ирскиот јазик и е делумно финансирана од Одделот за туризам, култура, уметност, Гелтахт, спорт и медиуми.

Вид на практика/Студија на случај Истражувачки проект
Година на спроведување во тек
Јазик Ирски & Англиски

 

https://www.ria.ie/research-projects/focloir-stairiuil-na-gaeilge/eolas-ginearalta

Дискусија (0)

Сè уште нема коментари за овој документ.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *