Skip to content Skip to footer

#everynamecounts

Германија’s Docs #everynamecounts

Проектот # everynamecounts во ZOONIVERSE PLATFORM беше лансиран во јануари 2020 година како пилот проект со ученици од училиштата. Целта беше да се дигитализираат архивските документи (архиви на Аролсен) кои се однесуваат на прогонетите за време на нацизмот и да се охрабрат луѓето да се занимаваат со судбините на жртвите. За време на коронавирус пандемијата, се поголем број луѓе ширум светот се приклучија на проектот. Веб-страницата, исто така, обезбедува дополнителни корисни документи за работа со # everynamecounts во училницата: Краток водич: Како можете да го вклучите проектот во вашата образовна работа? Тие составија водич за користење на проектот на флексибилен, скалабилен начин, кој се движи од една лекција до краток проектен ден; Индекс: Информации за документите и сликите користени во воведот; сподели совети за тоа каде и како учениците можат да спроведат понатамошни истражувања.

Сите материјали може да се преземат бесплатно од веб-страницата на проектот. Дополнително, интерактивните вежби ги учат учениците како да собираат податоци (т.е. „индексирање“) како дел од проектот #everynamecounts. Изборната дополнителна единица обезбедува дополнителни информации за различните групи затвореници во концентрационите логори со кои учениците ќе се сретнат кога ќе се приклучат на проектот. Воведот содржи и неколку видео клипови, со млади луѓе кои размислуваат за значењето и целите зад #everynamecounts. Содржината на страницата е релевантна за областа на хуманистичките науки и краудсорсингот служи како истражувач: може додаваат коментари, описи и сите потребни метаподатоци за секој дигитализиран објект.”

Вид на практика/Студија на случај истражувачки тим на Архивскиот центар Аролсен, Германија
Година на спроведување 2020
Јазик ангиски, француски, шпански, германски
Цел учесници во краудсорсинг и ученици

 

https://enc.arolsen-archives.org/en/for-schools/

Discussion (0)

There are no comments for this doc yet.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

  • Default
  • Dark