Skip to content Skip to footer

DigitalKoot

Финска’s Docs DigitalKoot

Целта на проектот е да се индексира Националната библиотека на финските огромни архиви така што тие да бидат пребарливи на интернет. Ова ќе им овозможи на сите лесно да пристапат до финското културно наследство. Поголемиот дел од информациите во архивата на весници на Националната библиотека на Финска веќе се копирани во компјутерски бази на податоци користејќи компјутеризирано препознавање на текст.

Проблемот е што компјутерите не успеваат да ги препознаат сите зборови. Кога квалитетот на изворниот материјал е лош, резултатите треба да се поправат рачно и ова бара многу дополнителна рачна работа. Волонтерите, со играње онлајн игри, ќе помогнат да се поправат грешките во процесот на оптичко препознавање на карактери (OCR) на старите весници.

Вид на практика/Студија на случај Претходен успешен проект со достапен материјал oд Националната библиотека на Финска
Година на спроведување 2011
Јазик англиски, фински
Цел Основно училиште (6 – 10 години), дипломирани студенти, возрасни, семејства, колеџ
Забелешки/други коментари Релевантен истражувачки труд: https://www.researchgate.net/publication/221604727_Digitalkoot_Making_Old_Archives_Accessible_Using_Crowdsourcing

 

https://scistarter.org/digitalkoot

Discussion (0)

There are no comments for this doc yet.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

  • Default
  • Dark