Skip to content Skip to footer

DARIAH-EU: VISUALISING THE VIRUS (ВИЗУЕЛИЗИРАЊЕ НА ВИРУСОТ)

Меѓународен’s Docs DARIAH-EU: VISUALISING THE VIRUS (ВИЗУЕЛИЗИРАЊЕ НА ВИРУСОТ)

Меѓународниот дигитален проект, Визуелизирање на вирусот, е интерактивна платформа која ги прикажува и истражува различните начини на кои коронавирусот се визуелизира, замислува и кои се нееднаквостите кои излегуваат на површина. Дефинирајќи ја визуелизацијата во најширока смисла, проектот ги истражува прикажувањата на вирусот а особено разликите, историјатот и иднината што ни ги покажува неговото постоење. Тешко е да се премости јазот помеѓу хуманистичките, општествените и природните науки. Ова значи дека пандемиите често се проучуваат без да се земат предвид нивните многубројни меѓусебно поврзани истории. Визуелизирањето на вирусот ги поврзува сознанијата од различни дисциплини за да создаде колективен дигитален простор за една таква конвергенција.

Година на спроведување завршено
Цел Општа јавност и научници

 

https://www.dariah.eu/2021/07/22/dariah-theme-2020-2021-visualising-the-virus/

Discussion (0)

There are no comments for this doc yet.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

  • Default
  • Dark