Skip to content Skip to footer

CrowdHeritage

CrowdHeritage е отворена платформа каде институциите за културно наследство можат да ги споделат метаподатоците на нивните збирки кои треба да се поправат или збогатат и притоа секој може да придонесе за нивно подобрување. Културните институции ќе ја искористат мудроста и моќта на граѓаните за да ги направат нивните дигитални збирки подостапни, а соработниците ќе добијат свој дел од славата, а исто така и одредена благодарност!

Поединци им помагаат на институциите за културно наследство да го подобрат квалитетот на метаподатоците на нивните збирки. Можете да учествувате во една или повеќе кампањи. Секоја кампања има одредена цел и временска рамка и вообичаено ќе останува отворена неколку недели.

Вид на практика/Студија на случај Платформа/веб-страница
Година на спроведување во тек
Јазик Англиски, италијански, француски, шпански, полски
Цел Граѓани, истражувачи, институции за културно наследство
Забелешки/други коментари Crowdheritage е отворена платформа развиена со придонес на Европската Комисија во рамките на програмата за Поврзување на Европа (CEF).

 

https://www.crowdheritage.eu/en

Discussion (0)

There are no comments for this doc yet.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

  • Default
  • Dark