Skip to content Skip to footer

CrowdcollEKT

Грција’s Docs CrowdcollEKT

CrowdcollEKT е првата онлајн платформа за краудсорсинг, екстровертност и интерактивност и примена на мноштво информации и податоци од библиотеки, музеи, истражувачки репозитории, Универзитети, Општини и региони, Јавна администрација итн. Целта на crowdcollEKT е да воспостави иновативен и одржлив механизам за учество и креативна употреба на содржината.

Платформата го поддржува подобрувањето на квалитетот на истражувањето и комуникацијата спроведено во академскиот и научниот свет и во повторната употреба на авторитативна дигитална содржина од поширок опсег на корисници на категории.
CrowdcollEKT им овозможува на корисниците, преку веб-платформата, како и поврзаните мобилни апликации (Android, IOS, Windows), четири услуги:

  1. Интегрирана услуга за пребарување на дигиталните регистри на ЕКТ за пошироката јавност (повеќе од 150 извори со можност за додавање нови бази врз основа на потребите на институцијата)
  2. Интегрирана служба за пребарување и библиографски референци (цитати) за истражувачи и научници
  3. Персонализирана услуга за пребарување и придонес за дигитална содржина врз основа на локација/локацијата на корисникот
  4. Сервис за создавање и управување со дигитални колекции

Проектот го претставува краудсорсингот во голем број области поврзани со хуманитарните науки, како што се дигиталните библиотеки, музеите, истражувачките регистри, универзитетите, кои содржат голем обем на дигитална содржина која образовните установи можат да ја корситат во предметите на хуманитарните науки.

Вид на практика/Студија на случај Национална иницијатива, веб-страница
Година на спроведување 2015
Jaзик англиски, грчки
Цел Истражувачи, академска заедница, студенти, туристи, професионалци, оние кои имаат архиви, бази на податоци, регистри и сакаат да обезбедат услуги
Забелешки/други коментари Платформата crowdcollEKT е развиена во рамките на акцијата „Национален информациски систем за истражување и технологија / социјални мрежи – содржина генерирана од корисници“ имплементирана од Националниот центар за документација во рамките на Оперативната програма „Дигитална конвергенција“ (NSRF), ко- финансиран од Грција и Европската Унија – Европски фонд за регионален развој.

 

www.crowdcollekt.gr

Discussion (0)

There are no comments for this doc yet.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

  • Default
  • Dark