Skip to content Skip to footer

Стрип проект Папа Мфуму’Ето

Белгија’s Docs Стрип проект Папа Мфуму’Ето

Дигиталната збирка стрипови е хостиран од страна на Универзитетот оф Флорида, Џорџ А.

Во соработка со Центарот за дигитални хуманистички науки во Гент, проектот Папа Мфуму’Ето има три главни цели:

   1. да ги збогати стриповите со транскрипции, преводи и семантички прибелешки со користење на Omeka S-базирана MADOC: IIIF платформа за прибелешки и транскрипција, ко-развиена од GhentCDH и Digirati
   2. да се користи збогатената збирка на стрипови за понатамошни хуманитарни истражувања и обрзовната настава
   3. да се градат виртуелни експонати и да се чуваат физички изложби

За време на фазата на збогатување, се користат методи за соработка, краудсорсинг и граѓанска наука. Платформата MADOC овозможува да се ангажираат истражувачи и студенти (на пр. Лингала) во САД, Белгија и ДР Конго, како и таргетирање на широка јавност подготвена да придонесе.

Година на спроведување 2021
Јазик англиски, француски
Цел” истражувачи, научници, студенти

 

https://www.ghentcdh.ugent.be/projects/papa-mfumueto-comics-project

Discussion (0)

There are no comments for this doc yet.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

 • Default
 • Dark