Skip to content Skip to footer

Писарите на каирската Гениза

Меѓународен’s Docs Писарите на каирската Гениза

Скриени со векови на таван во Каиро, над 300.000 фрагменти од предмодерни и средновековни еврејски текстови – од секојдневни сметки до библиски дела – допрва треба целосно да се дешифрираат. Првиот чекор од проектот е да се подредат фрагментите според видот на писмото и според тежината. Потоа, истражувачите ќе ги анализираат подредените купови препишувајќи ги релативно лесните фрагменти и пронаоѓајќи клучни фрази кои на крајот ќе се користат за дешифрирање на оние потешките. Ова е проект за соработка помеѓу многу институции за високо образование (наведени подолу), неколку одлични архиви со ракописи, и соработници ширум светот. Повикани се да препишуваат фрагменти од хебрејско или арапско писмо.

Година на спроведување во тек
Цел Општа јавност и научници

Discussion (0)

There are no comments for this doc yet.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

  • Default
  • Dark