Skip to content Skip to footer

Наследството во Фландрија и краудсорсинг проекти

Белгија’s Docs Наследството во Фландрија и краудсорсинг проекти

Овој проект има за цел да даде насоки за тоа како да се создаде база на податоци за предмети за културно наследство во Фландрија и на други места, врз основа на краудсорсинг и користење на OpenStreetMap, Википедија, Викимедија Комонс и Википодатоци.

Локацијата и плнот на мапата на историските предмети, заедно со неговото име и некои основни информации може да се стават во OpenStreetMap. Статија која го опишува потеклото и историјата на ставката оди на Википедија.

Фотографии, 3Д-модели, филм снимен со дрон се ставени во Wikimedia Commons. На крајот, резимето на горенаведените информации може да се стави во машински читлив формат во Википодатоци.

Вид на практика/Студија на случај Проект на OpenStreetMap Белгија
Година на спроведување нема датум
Јазик англиски, француски, германски
Цел општа јавност

 

https://openstreetmap.be/en/projects/heritage-crowd-sourced.html

Discussion (0)

There are no comments for this doc yet.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

  • Default
  • Dark