Skip to content Skip to footer

Моменти во времето 1989/1990

Германија’s Docs Моменти во времето 1989/1990

Проектот има за цел да развие интернет архива со колекција на фотографии поврзани со падот на Берлинскиот ѕид во 1989 година. Семејните слики, патувања, протести, Падот на ѕидот и брзата трансформација на сите видови структури (политички, социјални или архитектонски) се доминантните теми на сликите. Покажува како медиумите во Источна и Западна Германија известувале за настаните, личните искуства на фотографите и продуцентите, заедно со јавното известување, нудејќи на овој начин различни погледи на историските настани и како тие влијаеле на секојдневниот живот на Исток и Запад.

Се повикуваат граѓаните да споделат свои фотографии, преку веб-страницата. Корисниците можат да ги оценуваат или коментираат фотографиите и филмовите, како и да креираат сопствени албуми. Сите овие фотографии, како и филмовите во нивната целосна должина, се достапни за прегледување и коментари во интернет архивата. Повеќето од предметите се под лиценца на Криејтив комонс, што ги прави сликите полесно достапни за истражување од училиштата и универзитетите. Од 2015 година, концептот за собирање приватни филмови и фотографии е проширен со аудиовизуелни документи од јавната радиодифузија. Целта е да се документира телевизиското покривање и да се спротивстави на личното толкување.

Вид на практика/Студија на случај проект на Музејот Дојче Кинематек и Федералната агенција за граѓанско образование
Година на спроведување лето 2008
Јазик англиски, германски
Цел пошироката јавност

 

https://www.wir-waren-so-frei.de/index.php/About/Index

Discussion (0)

There are no comments for this doc yet.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

  • Default
  • Dark