Skip to content Skip to footer

Краудсорсинг транскрипција на историски ракописи: Граѓанската наука како сила за откривање на историски докази од ракописите за хрватската глаголица

Хрватска’s Docs Краудсорсинг транскрипција на историски ракописи: Граѓанската наука како сила за откривање на историски докази од ракописите за хрватската глаголица

Овој труд е извештај за проектот Граѓанската наука во областа на глаголицата: од краудсорсинг до знаење и ја опишува неговата прва фаза. Главната цел на проектот е да ги испита можностите и придобивките од учеството на граѓаните во научните проекти по хуманистичките науки.

Особено проектите чиј предмет на истражување се ракописи напишани со историско писмо кои претставуваат вреден извор за локалната историја. Терминот историско писмо се однесува на писмо кое во денешно време не се користи како официјално писмо во која било земја или заедница, но било во употреба во одреден период од историјата на одредена територија.

Трудот користи дигитални алатки во изичувањето на јазиците и ја користи краудсорсинг транскрипцијата на историски ракописи.

Вид на практика/Студија на случај Национална иницијатива
Година на спроведување 2021
Јазик Англиски
Цел Дигитална лингвистика

 

https://eric.ed.gov/?id=EJ1320845

Discussion (0)

There are no comments for this doc yet.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

  • Default
  • Dark