Skip to content Skip to footer

Кон сентиментална анализа за историски текст – ракопис

Италија’s Docs Кон сентиментална анализа за историски текст – ракопис

Овој труд ја претставува интеграцијата на Анализата на чувствата во ALCIDE, онлајн платформа за анализа на историска содржина. Применет е пристап на претходен поларитет на збирка италијански историски текстови и развиен е нов лексички ресурс со полуавтоматско мапирање почнувајќи од две англиски лексики. Овој труд, исто така, дава информации за првиот експеримент за контекстуален поларитет користејќи и стручни прибележувачи и соработници со краудсорсинг. Долгорочната цел на истражувањето е да се создаде систем за поддршка на историските студии, кој ќе може да ги анализира историските текстови и да го открие мислењето за една тема и нејзината промена со текот на времето. Во трудот се става акцент на категоријата Хуманитарни науки – Лингвистика со придонеси за дигитален краудсорсинг.

Вид на практика/Студија на случај Публикација/ракопис
Година на спроведување Јули 2021
Јазик Англиски
Цел Историски текстови

 

https://academic.oup.com/dsh/article-abstract/31/4/762/2748263?redirectedFrom=fulltext

Discussion (0)

There are no comments for this doc yet.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

  • Default
  • Dark