Skip to content Skip to footer

Концептуален модел и сценарио за виртуелен плоштад на бугарското дигитално културно и историско наследство

Бугарија’s Docs Концептуален модел и сценарио за виртуелен плоштад на бугарското дигитално културно и историско наследство

Трудот ги воведува најновите трендови во интерактивна презентација на културно-историското наследство врз основа на анализите на достапните електронски ресурси и нивната застапеност во европските тематски мрежи за културно-историско наследство. Идејата на овој труд е да го претстави резимето на користените дигитални технологии за интерактивна презентација на бугарското културно и историско наследство како и можностите да се обезбеди слободен пристап до овие ресурси.

Целта на овој труд е да се промовира бугарското културно и историско наследство на Интернет преку примена на современи информатички технологии, креирајќи интерактивно дигитално решение „Виртуелен плоштад на бугарското културно и историско наследство. Го користи краудсорсингот како метод за собирање изборни ресурси и пристап до дигитални технологии. Дигиталното културно наследство е категорија во дигиталните хуманистички науки.

Вид на практика/Студија на случај Студија на случај/истражување
Година на спроведување Ноември 2019
Јазик Англиски
Цел База податоци на културно наследство

 

https://aip.scitation.org/doi/pdf/10.1063/1.5133591

Discussion (0)

There are no comments for this doc yet.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

  • Default
  • Dark