Skip to content Skip to footer

Колаборатив TIC

Белгија’s Docs Колаборатив TIC

TIC Collaborative е виртуелна истражувачка средина за проучување на меѓународни организации и конгреси од 19 и почетокот на 20 век. VRE го применува принципот на краудсорсинг и нуди пристап до дигитализирани дисперзирани извори во централна опсерваторија. Платформата вклучува (1) систем за управување со дигитални средства што ќе ѝ овозможи на истражувачката заедница да споделува, забележува и збогатува широк спектар на документи, писма, фотографии итн. и (2) колаборативна релациона база на податоци (со цел да се обработат податоците за анализа на социјалните мрежи, просопографија и сл.). На тој начин ги интегрира дигитализираните примарни извори во врска со меѓународните конгреси (на пример, зборници од конференции, извештаи, предавања и списоци на присутни), меѓународни организации и други објавени и необјавени извори (на пр. годишни и периодични списанија, членови на здружение, памфлети и мемоари).

Година на спроведување во тек
Цел Истражувачи, научници

 

https://www.tic.ugent.be/over

Discussion (0)

There are no comments for this doc yet.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

  • Default
  • Dark