Skip to content Skip to footer

ИСТОРИЈА НА НАПРАВИ САМ – БИБЛИОТЕКИТЕ НА УНИВЕРЗИТЕТОТ АЈОВА

САД’s Docs ИСТОРИЈА НА НАПРАВИ САМ – БИБЛИОТЕКИТЕ НА УНИВЕРЗИТЕТОТ АЈОВА

DIY History е волонтерски проект од дигиталната библиотека на Универзитетот Ајова. Целта на DIY History е историските артефакти да станат подостапни – преку унапредување на каталошките записи за полесно пребарување и прелистување, и преку вклучување на јавноста во интеракција со материјалите на нови начини. Библиотеките на Универзитетот во Ајова го започнаа својот прв експеримент со краудсорсинг со Проектот за транскрипција на дневници и писма од граѓанската војна.

Бидејќи дневниците и писмата беа речиси завршени, проектот беше проширен за да вклучи транскрипција на ракописи кои не се дел од збирките на Граѓанската војна; DIY_HISTORY“, каде што исто така постои можност за коментирање на, и означување историски збирки со фотографии, се користи од октомври 2012 година.

Година на спроведување во тек
Јазик англиски (САД)
Цел истражувачи, научници

 

http://diyhistory.lib.uiowa.edu/

Discussion (0)

There are no comments for this doc yet.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

  • Default
  • Dark