Skip to content Skip to footer

Зрелоста на детските звуци

Франција’s Docs Зрелоста на детските звуци

Пред да изговорат вистински зборови, децата во устата произведуваат многу различни звуци. Подоцна почнуваат да брборат – односно произведуваат звуци поблиски до оние на говорот на возрасните, бидејќи имаат убави и јасни согласки (како „т“ и „п“) и самогласки (како „а“ и „и“ ). Тие се најинтересни за тимот на проектот, бидејќи овие звуци слични на говор стануваат сѐ поприсутни како што бебињата растат.

Исто така ги интересира дали звуците што ги прават бебињата се поинакви од оние кај доенчињата кои имаат медицинска дијагноза, како на пример аутизам. Со помош на краудсорсинг, истражувачите ќе можат да генерираат податоци за многу повеќе јазици, култури и популации. Има мапа на светот со некои од локациите од каде се собрани податоците. Збирките со категоризирани звуци се достапни во архивата за обработка.

Вид на практика/Студија на случај Истражувачи на Laboratoire de Sciences Cognitives et Psycholinguistique (LSCP) и Институтот за психолингвистика Макс Планк
Година на спроведување во тек
Јазик англиски
Цел општата јавност и научниците

 

https://www.zooniverse.org/projects/laac-lscp/maturity-of-baby-sounds

Discussion (0)

There are no comments for this doc yet.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

  • Default
  • Dark