Skip to content Skip to footer

е-сисифос

Грција’s Docs е-сисифос

Проектот е-Сисифос: Дигитална хроника на коринтскиот фолклор е дел од акцијата „ИСТРАЖУВАЈ-СОЗДАВАЈ-ПРОМЕНУВАЈ“ и има за цел да создаде нов интерактивен веб-портал (портал) во кој корисниците (културни институции, фолклор итн.) ќе објавуваат архивски материјал во дигитална форма, преку кроудсорсинг техники кои носат фолклорен знак. Соработниците на кроудсорсингот обезбедуваат мултимодална содржина на усната, пишаната уметност и ракотворбената коринтска традиција, како што се приказни, поговорки, песни, ора, локални обичаи и практики итн.

Исто така, презентирани се онлајн археолошки локалитети и други локалитети од религиозен или еколошки интерес. Не само што поголемиот дел од содржината на базата на податоци е релевантно за областа на хуманистичките науки, туку и тие што работат со краудсорсинг дејствуваат и како истражувачи: тие додаваат коментари, описи и сите потребни метаподатоци за секој дигитализиран објект. Дополнително, платформата за е-учење на проектот е-сисифос ги учи учениците за практики за кроудсорсинг и ги поканува да користат елементи од нивната локална историја и култура.

Вид на практика/Студија на случај Проектот е дел од акцијата „ИСТРАЖУВАЈ-СОЗДАВАЈ-ИНОВИРАЈ“, национален и европски проект. Содржи веб-страница со онлајн складиште за краудсорсинг за културата на Коринт и платформа за е-учење со Курсеви за практики на краудсорсинг.
Година на спроведување 2020
Јазик грчки
Цел локални кроудсорсери и школи

 

Αρχική

Discussion (0)

There are no comments for this doc yet.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

  • Default
  • Dark