Skip to content Skip to footer

Гласови низ времето

Обединето Кралство’s Docs Гласови низ времето

Voices Through Time е четиригодишен проект кој открива нераскажани приказни за животите на децата и младите кои живееле во болницата Foundling, првиот дом во Велика Британија за деца чии мајки не биле во можност да се грижат за нив, кој започна во 1739 година. Учесниците во краудсорсингот помогнаа да се открие оваа историја со препишување на некои новодигитализирани записи од огромната архива на болницата Foundling. Со текот на годините, илјадници скапоцени записи ќе бидат дигитализирани и транскрибирани. Тие ќе вклучуваат писма за петиција од мајки кои бараат влез за нивните деца во болницата и архивски книги кои содржат ткаени парчиња оставени од мајките како симбол на нивната љубов и поврзаност со нивните деца. Записите на Корам датираат скоро 300 години, за кое време имало огромни промени во ставовите и однесувањата низ општеството. Овие ставови и однесувања често се рефлектираат во јазикот што се користел, на пример употребата на термини кои денес веќе не се прифатливи. Ова го вклучува јазикот околу расата, попреченоста, сексуалноста и полот. Иако овие зборови се шокантни за современите читатели, важно е да се препознае историскиот контекст. Дополнително, некои зборови и фрази целосно го променија значењето или денес се користат на поинаков начин. Овој проект претставува интересна област за општествено и лингвистичко истражување. Постојат области каде може да се зборува за проблемите со краудсорсинг/транскрипција и складиште на веќе транскрибирани збирки.

Вид на практика/Студија на случај архивари Истражувачи на Zooniversers of Zooniverse
Година на спроведување во тек
Јазик англиски
Цел општа јавност и научниците

 

https://www.zooniverse.org/projects/jojo38/voices-through-time-the-story-of-care/about/research

Discussion (0)

There are no comments for this doc yet.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

  • Default
  • Dark