Skip to content Skip to footer

Временска машина на Антверпен

Документи на Белгија Временска машина на Антверпен

Универзитетот во Антверпен и локалните и регионалните институции за културно наследство, заедни соработуваат во овој проект. Во историските истражувања, станува возможно да се визуелизира и виртуелно да се прошета меѓу минатите генерации и нивните куќи каде што може да видиме на илјадници слики, фотографии и разгледници. Дигиталните хуманитарни науки, од друга страна, повторно живеат во овој пејзаж на историјата, отворајќи универзум на добро сочувани и уште попрецизно анализирани текстуални извори, кои нè информираат за живееното искуство на овие луѓе.

Временската машина на Антверпен обезбедува збир на уникатни средства:

  • Нејзиниот фокус на просторните хуманитарни науки: интеграција на структурирани и неструктурирани, текстуални, визуелни, картографски итн. податоци низ просторот (со користење на дигитален атлас ГИС)
  • Неговиот долг хронолошки термин: концентрација на голем број податоци од шест века, со „прошетки“ во средновековното и предсредновековното минато
  • Нејзиниот фокуса на сложеноста, на пример, во развојот на алгоритми за транскрипција за сложени текстови како што се текстови со многу измени, дополнувања, повеќекратно авторство итн…
  • поголемиот дел од историските архивиЧ Нејзиниот фокус на микро-ниво: со цел да овозможи повеќе од обичниот „уличен поглед“ на минатото, влегување во индивидуални куќи и населби и поврзување на податоци на ниво на луѓе и места.
Година на спроведување во тек
Цел истражувачи, научници

 

https://www.uantwerpen.be/en/projects/antwerp-time-machine/about-the-project/time/

Дискусија (0)

Сè уште нема коментари за овој документ.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *