Skip to content Skip to footer

DARIAH – Европски конзорциум за истражувачка инфраструктура (ERIC)

Словенија’s Docs DARIAH – Европски конзорциум за истражувачка инфраструктура (ERIC)

DARIAH е Европски конзорциум за истражувачка инфраструктура (ERIC) чија мисија е да ги поттикне истражувачките заедници со дигитални методи за создавање, поврзување и споделување знаења за културата и општеството. Покрај тоа што има 20 земји-членки и една земја која е набљудувач, ДАРИАХ има воспоставено и мрежа на партнери соработници во земји кои не се членки.

Вклучува оддел за научни збирки што спроведува истражување за дигитално архивирање и дигитално курирање со фокус на етнографските збирки со потекло од Словачка и Централна Европа (на пр. бајки, словачки етнографски атлас, фотографии, цртежи и народни песни). Конзорциумот става акцент на категориите на хуманистичките науки, со фокус на дигиталниот краудсорсинг.

Вид на практика/Студија на случај Истражувачка инфаструктура
Година на спроведување Ноември 2021
Јазик Англиски
Цел Дигитални методи, архива

 

The Institute of Ethnology and Social Anthropology at the Slovak Academy of Sciences joins DARIAH as Cooperating Partner

Discussion (0)

There are no comments for this doc yet.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

  • Default
  • Dark