Skip to content Skip to footer

Проектот Хомер мултитекст

САД’s Docs Проектот Хомер мултитекст

Проектот Homer Multitext започна на Универзитетот Харвард и има за цел да ги претстави Хомеровата Илијада и Одисеја во критична рамка која го објаснува фактот дека овие песни биле компонирани усно во текот на стотици, ако не и илјадници години од страна на безброј пејачи кои ги компонирале изведбите. Еволуцијата и мултиформноста на текстуалната традиција што произлегува од неа, кои се одразуваат во многуте сочувани текстови на Хомер, мора да се разберат во многуте нејзини историски контексти. Користејќи технологија која ги користи најдобрите достапни практики и стандарди со отворен код, Homer Multitext нуди слободен пристап до библиотека со текстови, слики и алатки за да им овозможи на читателите да ја откријат и да се вклучат во хомеровата традиција. Homer Multitext е долгорочен проект во кој е нагласено колаборативното истражување, особено од страна на студентите по хуманистички науки, ја поздравува соработката во форма на дипломатски изданија, слики на историски документи и преводи. Ова е репрезентативен случај на придонес со мултимедијални содржини и поврзување со текстуални фрагменти. Исто така важно е да се напомене дека поради научниот профил на задачите на проектот, тој не е за неискусни лица.

Година на спроведување во тек
Цел истражувачи, научници, студенти на додипломски студии

 

https://www.homermultitext.org/

Discussion (0)

There are no comments for this doc yet.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

  • Default
  • Dark