Skip to content Skip to footer

КУЛИНАРСКИ РАКОПИСИ И ГОТВАЧИ НА SZATHMARY

САД’s Docs КУЛИНАРСКИ РАКОПИСИ И ГОТВАЧИ НА SZATHMARY

Szathary Culinary Manuscripts and Cookbooks е проект хостиран во платформата на DIY History, изработен да помогне полесно да се користат историските артефакти“. Јавноста ѝ помага на дигиталната библиотека со приложување текст во форма на транскрипции, ознаки и коментари. Преку краудсорсинг, волонтерите придонесуваат кон големи цели и огромен број дигитализирани артефакти може да се пребаруваат, овозможувајќи им на истражувачите набрзина да пребараат конкретни информации, а на општите корисници полесен пристап до материјалите. Готвачите на проектот Szathary треба да се транскрибираат, означат, да им се дадат коментари, да се преведат и изложат како дигитални податоци во дигитална библиотека. Според координаторите на проектот, постои голем интерес за транскрипција на белешки и други културни информации, како и податоци што треба да се анализираат за кулинарските навики.

Вид на практика/Студија на случај Библиотеки на Универзитетот во Ајова
Година на спроведување завршено
Јазик англиски
Цел општа јавност и научниците

 

http://diyhistory.lib.uiowa.edu/collections/show/7

Discussion (0)

There are no comments for this doc yet.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

  • Default
  • Dark