Skip to content Skip to footer

Краудсорсинг – Мноштво енергија ИНФОРМАЦИИ И УСЛУГИ ВО НОВАТА ТЕХНОЛОШКА СРЕДИНА

Србија’s Docs Краудсорсинг – Мноштво енергија ИНФОРМАЦИИ И УСЛУГИ ВО НОВАТА ТЕХНОЛОШКА СРЕДИНА

Со интегрирање на креативната енергија на онлајн заедницата на библиотеката, се подобрува квалитетот на изворите на податоци (на пр. текст или ажурирање на каталогот), што резултира со попрецизни пребарувања и додавање вредност на податоците (на пр. вметнување коментари, ознаки, оценки, прегледи).

Кроудсорсинг во Србија: проект Народната мудрост за подобри библиотеки на Министерството за култура и информации ја проширува базата на волонтери кои се вклучени во проектот, како и опсегот на можности за работа на проектот со додавање модул за повеќето именки.

Иницијативата претставува кроудсорсинг на дигиталните библиотеки, што директно се однесува на краудсорсингот на проектот ENTICING.

Вид на практика/Студија на случај Национална иницијатива
Година на спроведување  Октомври 2019
Јазик Српски
Цел Национални институции

 

http://bosniaca.nub.ba/index.php/bosniaca/article/view/456/465

Discussion (0)

There are no comments for this doc yet.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

  • Default
  • Dark