Skip to content Skip to footer

ISTROX: Романтичната лингвистика и дигитални хуманистички науки

Документи на Романија ISTROX: Романтичната лингвистика и дигитални хуманистички науки

Проектот ги комбинира специјализираните техники на лингвистичка анализа со алатки и методи од дигиталните хуманистички науки. Во свет кој сè повеќе се потпира на онлајн интеракции, истражувачите на ISTROX планираат да го коростат краудсорсингот за да гиги приберат најпроблематичните аспекти од транскрипцијата и преводот на аудио материјалот со вклучување на преостанатите говорници на јазикот во процесот преку онлајн платформа. Проектот е сличен на ENTICING, преку фокусирање на изучувањето на јазици и примена на дигитални алатки.

Вид на практика/Студија на случај Проект
Година на спроведување Септември 2018
Јазик Англиски
Цел Дигитална лингвистика

 

https://www.torch.ox.ac.uk/article/istrox-romance-linguistics-and-digital-humanities

Дискусија (0)

Сè уште нема коментари за овој документ.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *