Skip to content Skip to footer

Europeana 1914-1918

европска унија’s Docs Europeana 1914-1918

Еуропеана 1914-1918 беше заснована на иницијатива на Универзитетот во Оксфорд каде што луѓето ширум Британија беа замолени да донесат семејни писма, фотографии и спомени од војната за да бидат дигитализирани.

Успехот на идејата -кој стана Архив на Големата војна- ја охрабри Еуропеана, европската дигитална архива, библиотека и музеј, да ги донесе другите национални институции низ Европа во сојуз со Универзитетот Оксфорд.

Соработката донесе европските приказни на интернет заедно со британски и германски, словенечки, луксембуршки, ирски итн. Придонесите беа направени на два начина:

  • Веб-страница на Еуропеана 1914-1918: додавање слика на ставката или внесување ја приказната онлајн. Предметите кои беа доставени беа проверени од страна на проектниот тим, а потоа достапни преку Еуропеана.
  • За семејна историја: носење на предметите на настанот каде што персоналот на проектот ќе ги фотографира предметите и ќе ги сними приказните што одат со нив.

Понатаму, партнерство на европските здруженија за културно наследство кои ги здружија силите за да ја обединат дигитализираната содржина на европските галерии, библиотеки, музеи, архиви и аудиовизуелни архиви.

Секој поединец или институт може да ја обезбеди својата колекција преку Еуропеанa, под услов да е дигитализирана (можете да ја посочите со веб-врска), описите на предметите (метаподатоците) да се достапни дигитално, да се работи за Европа (направена од Европеец или Европеец заедница или во сопственост на европска институција) и опсегот на збирката да се усогласува со Стратегијата за содржина на Еуропеанa.

Во моментов Еуропеана дава интегриран пристап до 15 милиони книги, филмови, слики, музејски предмети и архивски документи од околу 1500 добавувачи на содржини. Содржината е извлечена од секоја европска земја-членка и Еуропеанa го добива своето главно финансирање од Европската комисија.

Вид на практика/Студија на случај Европска иницијатива започната од Универзитетот во Оксфорд, а сега поддржана од Европската комисија
Година на спроведување Март 2011: отворање на онлајн збирката приказни, јануари 2012- декември 2014 година
Јазик сите 27 европски јазици
Цел општа јавност

 

https://pro.europeana.eu/project/europeana1914-1918#:~:text=Background%20Europeana%201914-1918%20was%20based%20on%20an%20initiative,and%20keepsakes%20from%20the%20War%20to%20be%20digitised

Discussion (0)

There are no comments for this doc yet.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

  • Default
  • Dark