Community › Forums › General Discussion › Philosophy in a time of crisis
- This topic has 4 replies, 4 voices, and was last updated 1 year, 6 months ago by
Foto.
-
AuthorPosts
-
March 3, 2023 at 10:52 am #9152
Thodoris Panagopoulos
KeymasterA research project launched in 2018 by the Department of Philosophy, University of Warwick crowdsourced philosophical thinking about current political and social crises.
How would you apply this project methodology in a crowdsourcing project in your country? Try to conceive specific project tasks that will enhance your teaching aims.
June 25, 2023 at 6:22 pm #12301nineta.sotiraki@gmail.com
ParticipantBased on the project’s methodology, I would try to combine the parameters of the crisis (causes, excuses, consequences, repercussions, etc) with ancient greek philosophy. More specifically, I would try to bring together specialists (philosophers, teachers, archeologues, etc) and I would ask them to approach the crisis through the prism of a specific philosophic current (for exemple Neoplatonism, stoicism, epicurean philosophy, etc.). The results would be available online and there would be a campaign to promote philosophy as a way to understand, endure and resolve the crisis.
June 26, 2023 at 5:52 pm #12306Euaggelia Spanogianni
ParticipantΤο πρόγραμμα του Πανεπιστημίου warwick του τμήματος φιλολογίας θέτει ένα θέμα διαχρονικό. Η ανταλλαγή απόψεων σχετικά με θέματα της πολιτικής και της κοινωνίας αφορούν όλους μας και σίγουρα μπορούν να εφαρμοστούν και σε μια τάξη. Πολλά μαθήματα θέτουν ένα έφορο έδαφος για την αφομοίωση ενός τέτοιου προγράμματος.
June 30, 2023 at 6:05 am #12326dimitra
Participantμέσα στο σχολικό περιβάλλον δίνονται πολλές ευκαιρίες να θίγονται θέματα και να γίνονται συζητήσεις μέσω γόνιμου διαλόγου σε σχέση με την πολιτική και την κοινωνική ζωή της χώρας.
August 22, 2023 at 7:33 am #12356Foto
ParticipantΗ πολύ μεγάλη τεχνολογική εξέλιξη που λαμβάνει χώρα τις τελευταίες δεκαετίες ιδιαίτερα στον χώρο της πληροφορικής και της τεχνητής νοημοσύνης, έχει απομακρύνει τον άνθρωπο από τη φιλοσοφική σκέψη και έχει οδηγήσει τις ανθρωπιστικές επιστήμες σε φαινομενικά φθίνουσα πορεία. Είναι όμως πράγματι το τέλος της φιλοσοφίας ; Κατά τη γνώμη μου, ο άνθρωπος θα χρειαστεί να φιλοσοφήσει στο άμεσο μέλλον περισσότερο από ποτέ, προκειμένου να ορίσει τις αξίες εκείνες που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη προκειμένου η τεχνολογική πρόοδος να μην αποβεί εν τέλει εις βάρος του και εις βάρος της ανθρωπότητας καταστρέφοντας τον πνευματικό πολιτισμό του, όπως αυτός έχει διαμορφωθεί ανά τους αιώνες.
Υπάρχει η ανάγκη ο άνθρωπος να φιλοσοφήσει και μάλιστα όχι μόνο ο καλλιεργημένος, μορφωμένος άνθρωπος, αλλά ο κάθε άνθρωπος.
Στο πλαίσιο αυτό θα προσπαθούσα να εντάξω σε ένα έργο crowdsourcing στην χώρα μου ένα ερωτηματολόγιο που θα είχε συνταχθεί από ειδικούς με βάση τη μαιευτική μέθοδο του Σωκράτη και θα οδηγούσε τους συμμετέχοντες μέσα από κλιμακωτές στοχευμένες ερωτήσεις σε σχέση με τη θέση του ανθρώπου στον σύγχρονο τεχνολογικά προηγμένο κόσμο, να εντοπίσουν ποιες είναι οι διαχρονικές αξίες της ανθρώπινης φύσης που θα πρέπει να διαφυλαχτούν και να γίνουν η βάση για το πως θα χρησιμοποιηθεί η τεχνητή νοημοσύνη στο μέλλον στην καθημερινότητά μας, έτσι ώστε οι πολιτιστικές αξίες, που έχουν κατακτηθεί με κόπο από τους φωτισμένους ανθρώπους ανά τους αιώνες, να μην αλωθούν από την αλόγιστη χρήση της τεχνολογίας.
Η έρευνα αυτή θα λειτουργούσε ως έναυσμα για τον κόσμο, ώστε να σκεφτεί, να αναλογιστεί και εν τέλει να φιλοσοφήσει για το ποια θα είναι η θέση της ανθρώπινης σκέψης στην σκληρή εποχή που έρχεται. -
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.